Tuesday, March 24, 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΜΜΕΛΕΙΑ


Καλημέρα σε όλους!



Η επιδημία του κορονοϊού, θα μας κρατήσει αρκετό χρόνο μακριά από το σχολείο. Στο μάθημα της μουσικής οι δραστηριότητες είναι κυρίως ομαδικές και ζωντανές, οπότε θα δυσκολευτούμε λίγο με αυτήν την αλλαγή! Μοιάζουμε ο καθένας σαν μια βαρκούλα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στον ωκεανό του διαδικτύου!  

Θα ξεκινήσουμε, ωστόσο, με απλά πράγματα, τα οποία σας καλώ να δοκιμάσετε. Όσο βλέπω ότι τα καταφέρνετε (έχετε ικανοποιητική σύνδεση στο ίντερνετ, ανοίγουν τα αρχεία και οι σύνδεσμοι που σας στέλνω, μπορείτε να παίξετε με τις εφαρμογές που θα σας προτείνω), θα έχω και περισσότερες ιδέες!

Για αρχή, θα σας προτείνω την ΕΜΜΕΛΕΙΑ, ένα λογισμικό που δημιούργησε του Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα της μουσικής. Με αρκετές τάξεις το έχουμε ήδη δει στο μάθημα. Έχει πολύ πλούσιο υλικό από ήχους του περιβάλλοντος και πολλά παιχνίδια αναγνώρισης ήχων, μουσικών οργάνων κ.α. Περιλαμβάνει, επίσης, πληροφορίες για μουσικά όργανα, μουσικές από διάφορες χώρες και για τη θεωρία της μουσικής!
Πώς να βρείτε την ΕΜΜΕΛΕΙΑ:



Μόλις μπούμε στη σελίδα του, πατάμε το συννεφάκι. Κατόπιν, μας ζητά να ενεργοποιήσουμε το Adobe Flash Player, και το κάνουμε


- Ήχοι Περιβάλλοντος: Μόλις ανοίξει η εικόνα του μουσικού χωριού μπορούμε να περιηγηθούμε στις διάφορες εικόνες και να πατήσουμε για να δούμε τι περιέχουν. Πχ πατώντας στο δάσος, ανοίγει μια εικόνα με ζώα του δάσους και της αυλής. Πατώντας σε κάθε ζώο μπορούμε ν' ακούσουμε τη φωνή του. Πατώντας στη θάλασσα μπορούμε να ακούσουμε ήχους θάλασσας, πλοίων και μερικών ζώων. Πατώντας στην πλατεία θ' ακούσουμε ήχους από ανθρώπινες δραστηριότητες. 

Ακούστε όλους τους ήχους. Πολλούς από αυτούς δεν θα έχουμε εύκολα την ευκαιρία να ακούσουμε στη φύση (πχ φωνή της φάλαινας, του ελέφαντα κλπ). 


Τα τρία σπίτια στη μέση του χωριού περιέχουν παιχνίδια και δραστηριότητες.


- Το σπίτι που ονομάζεται ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ περιέχει παιχνίδια σε διάφορα επίπεδα. Το επίπεδο Α΄ είναι για Α και Β τάξη, το επίπεδο Β΄ για  και Δ τάξη, το επίπεδο Γ΄ για Ε και ΣΤ τάξη. Σε κάθε παιχνίδι ζητά από τα παιδιά να ακούσουν ήχους της φύσης ή μουσικών οργάνων και να τα αναγνωρίσουν. 




- Το σπίτι που ονομάζεται ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ έχει πληροφορίες, ηχητικά παραδείγματα και βίντεο με μουσικά όργανα. 



- Το σπίτι που ονομάζεται ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ περιέχει απλές πληροφορίες για τον ήχο και για τη θεωρίας της μουσικής. Έχει και ασκήσεις σε 3 επίπεδα. 




- Στην ταμπέλα ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (κάτω αριστερά) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και ηχητικό υλικό για μουσικές από διάφορες χώρες του κόσμου. 


Ανακαλύψτε όσο περισσότερα μπορείτε!



Δραστηριότητα:

Ανοίξτε την ΕΜΜΕΛΕΙΑ και παίξτε το πρώτο παιχνίδι που υπάρχει στο σπιτάκι που ονομάζεται ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Μπορείτε να συνεχίσετε και στα επόμενα παιχνίδια, που είναι παιχνίδια αναγνώρισης ήχων περιβάλλοντος και μουσικών οργάνων.




-          Η Α΄& Β΄ τάξη θα παίξει το 1ο παιχνίδι στο επίπεδο Α (πριν παίξετε τα παιχνίδια, ακούστε τους ήχους του δάσους, της θάλασσας και της πλατείας, γιατί αυτούς χρησιμοποιούν τα παιχνίδια).

-          Η Γ΄& Δ΄ τάξη θα παίξει το 1ο παιχνίδι στο επίπεδο Β

-          Η Ε΄& ΣΤ΄ τάξη θα παίξει το 1ο παιχνίδι στο επίπεδο Γ


Παίξτε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορείτε. Θα οξύνουν την ακοή σας και θα μάθετε πολλά πράγματα! 



Καλή αρχή και να προσέχετε!

No comments:

Post a Comment