Sunday, September 6, 2020

Μάθημα μουσικής στις μέρες του social distancing!

Σε λίγο ξεκινούν τα μαθήματα μουσικής για όλες τις ηλικίες, από βρέφη μέχρι ενήλικες. Καλούμαστε να προσφέρουμε μουσική έχοντας συνέχεια στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κοντινές επαφές και ανταλλαγές ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που προσπαθούσαμε τόσα χρόνια.

Πρέπει να παίξουμε παιχνίδια χωρίς σωματική επαφή, να χορέψουμε χωρίς σωματική επαφή με τους άλλους, να μη μοιραζόμαστε τα μουσικά όργανα, να αποφεύγουμε το τραγούδι ή να τραγουδάμε με μάσκα και αποστάσεις! Πολλά απ' όσα κάναμε μέχρι τώρα δεν φαίνονται τόσο ασφαλή!

Πώς μπορούμε ν' απολαύσουμε τη μουσική με 'ασφάλεια' κι εμπιστοσύνη; 

Ας δούμε κατ' αρχήν τι μπορούμε ακόμα να κάνουμε χωρίς εμπόδια: 

Μουσική Ακρόαση φυσικά! Ας ακούσουμε μουσικά έργα και ας ανακαλύψουμε τη δομή τους, τα μουσικά όργανα που παίζουν, τους μουσικούς πολιτισμούς που τα δημιούργησαν. Παίρνοντας πχ ένα έργο όπως "Οι Τέσσερις Εποχές" του Βιβάλντι, μπορούμε: 



- με τους Χάρτες Ακρόασης ν' ανακαλύψουμε μουσικές φόρμες (ριτορνέλλο, διμερής φόρμα), να αναγνωρίσουμε μελωδικές ιδέες που επαναλαμβάνονται. 

- να διακρίνουμε διαφορετικά tempi

- ν' ακούσουμε τα μουσικά όργανα που παίζουν,  

- να μιλήσουμε για το πώς η μουσική περιγράφει εικόνες, 

- να φτιάξουμε δική μας μουσική με αυτοσχέδια όργανα και αντικείμενα  για να περιγράψουμε εικόνες,

- να φτιάξουμε ιστορίες εμπνευσμένες από τη μουσική και να τις παρουσιάσουμε, 

- να ζωγραφίσουμε τις δικές μας εικόνες, και να παρουσιάσουμε τις ζωγραφιές μέσα από ένα βίντεο. 

- να μιλήσουμε για τον συνθέτη και την εποχή του. 

- να παίξουμε παζλ

- να κάνουμε ατομικές χορογραφίες, στο χώρο γύρω από το θρανίο μας.

Μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον συνθέτη και την εποχή του μέσα από τα περιεχόμενα του παρακάτω e-book: να δούμε βίντεο και εικόνες, να παίξουμε παιχνίδια και να κάνουμε δραστηριότητες χρησιμοποιώντας εικονικά μουσικά όργανα! 




Μπορούμε ν' αναρτήσουμε στο διαδίκτυο εργασίες των παιδιών έτσι ώστε να τις ευχαριστηθούν τα ίδια, οι συμμαθητές τους και οι γονείς τους, μια που δεν θα είναι δυνατό να οργανώσουμε συναυλίες για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας!
Καλή μας χρονιά και θα τα λέμε με περισσότερες Covid safe ιδέες!




No comments:

Post a Comment