Monday, March 29, 2021

Γνωρίζουμε τον Αντόνιο Βιβάλντι e-books

Σας παρουσιάζω με πολλή χαρά το δεύτερο e-book για τη γνωριμία με τον Αντόνιο Βιβάλντι και τα κοντσέρτα του για βιολί και ορχήστρα "Οι Τέσσερις Εποχές". Το πρώτο βιβλίο ετοιμάστηκε πριν ένα χρόνο -την περίοδο της καραντίνας- για να καλύψει ανάγκες της διδασκαλίας της μουσικής από απόσταση. 

Γνωρίζουμε τον Αντόνιο Βιβάλντι μέρος 2ο



Στο πρώτο βιβλίο παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του Βιβάλντι και της Βενετίας μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (εικόνες και βίντεο). Παρουσιάζονται στοιχεία της εποχής Μπαρόκ κι επιλεγμένες μουσικές του Βιβάλντι. Aσχολούμαστε αναλυτικά με το 1ο  μέρος του κοντσέρτου "Άνοιξη" και προτείνουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την κατανόηση της δομής του, αλλά και για τη δημιουργία μιας μελωδίας για την Άνοιξη από τα παιδιά. 


Στο δεύτερο βιβλίο συνεχίζουμε την παρουσίαση σταθμών στην καριέρα του συνθέτη, παραλληλίζοντας τις διάφορες φάσεις της ζωής του με μία από τις Τέσσερις Εποχές. Η άνοιξή του ήταν τα κοντσέρτα του για βιολί op 3 (1711), με τα οποία προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη και συστήθηκε ως επιδραστικός συνθέτης κοντσέρτων. 

Το καλοκαίρι του είναι τα χρόνια μέχρι το 1720. Στα χρόνια αυτά συστήνεται στο κοινό ως συνθέτης ορατορίων και θρησκευτικών έργων, γίνεται συνθέτης και ιμπρεσάριος όπερας και η φήμη του απογειώνεται. Με την ευκαιρία, παρουσιάζονται τα μουσικά είδη της όπερας και του ορατορίου. Την ίδια περίοδο συνθέτει και τις διάσημες σήμερα "Τέσσερις Εποχές". Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο μέρη από το κοντσέρτο "Καλοκαίρι" και δημιουργήθηκαν δραστηριότητες για την εξοικείωση των παιδιών με γνωστά πουλιά και με μουσικά έργα που μιμούνται τις φωνές των πουλιών. 

Το φθινόπωρο μιλούμε για τον τρύγο, με αφορμή το γλέντι των χωρικών που καταλήγει σε... μέθη (1ο μέρος του κοντσέρτου)! Μιλούμε για το θεό του κρασιού, Διόνυσο και τη δημιουργία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας από τις διονυσιακές τελετές. Η τραγωδία πάλι, ήταν το πρότυπο των διανοούμενων που δημιούργησαν την όπερα! Το φθινόπωρο του συνθέτη ήταν κυρίως η δεκαετία του 1720. Κατά τη διάρκειά της είχε εδραιωθεί η φήμη του ως συνθέτη, είχε παραγγελίες από ισχυρούς της Ευρώπης και τύπωσε πολλά έργα του στο τυπογραφείο του Άμστερνταμ.  

Ο χειμώνας μας δίνει την αφορμή να φτιάξουμε ιστορίες, μελωδίες και ζωγραφιές. Ο χειμώνας του συνθέτη είναι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στα οποία η μουσική του δεν ήταν πια της μόδας, όπως και ο θάνατός του στη Βιέννη. Το βιβλίο τελειώνει με την ιστορία της αναβίωσης της μουσικής του Βιβάλντι. Ο συνθέτης ξεχάστηκε μετά το θάνατό του και αποκαλύφθηκε τον 20ό αιώνα. 

Τα δύο e-books λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς το έντυπο βιβλίο μου, το οποίο σχεδιάστηκε για χρήση στο δια ζώσης μάθημα. Παρουσιάζoυν εποπτικά τις ιστορικές πληροφορίες του βιβλίου και περιλαμβάνουν υλικό και δραστηριότητες  κατάλληλες για την εκπαίδευση από απόσταση.

                          

Ελπίζω να τα αγαπήσετε και να μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα το συνθέτη και την εποχή του! 




No comments:

Post a Comment