Sunday, November 19, 2023

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Κάρτες που ετοίμασαν οι μαθητές του Δ2 με το δάσκαλο εικαστικών του σχολείου, Πέτρο Γκοσιόπουλο. 

Ένα θεατρικό της Ηρώς Παπαδοπούλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Ένας καλικάντζαρος κλέβει το σκουφί του Αη Βασίλη ώστε να μην μπορέσει να πάει να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά! Ταυτόχρονα αφήνει ένα γράμμα στο σπίτι δυο παιδιών, του Φώτη και της Χριστίνας, και τους ζητά να περάσουν από διάφορες δοκιμασίες ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα δώρα τους. Στο τέλος όλα ξεμπερδεύονται ευχάριστα: ο Αη Βασίλης έρχεται και τα παιδιά είναι χαρούμενα. 

Τα Χριστούγεννα του 2021 είχαμε επιστρέψει στα σχολεία μετά την καραντίνα του κορονοϊού, αλλά δεν επιτρέπονταν οι μεγάλες γιορτές που συνηθίζονται στα σχολεία. Σκέφτηκα να κάνουμε την παράστασή μας ραδιοφωνικά: να παίξουν τα παιδιά το έργο και να το επενδύσω με μουσική. Ήταν μια ευκαιρία και να χαρούν, να τραγουδήσουν και να παίξουν θέατρο έστω και μόνο με ήχο! 

Η δασκάλα της Δ2 τάξης του 25ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Εγγλέζου συντόμευσε το έργο, ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον για ακρόαση (μια και γίνεται χωρίς σκηνικά, στολές και ζωντανή παρουσία των ηθοποιών). 

Με τη σειρά μου επέλεξα τραγούδια που μπορούσαν να μάθουν εύκολα τα παιδιά. Πρόσθεσα 1-2 κομμάτια επιπλέον και κάποια ηχητικά εφέ που βρήκα στο διαδίκτυο και η παράστασή μας ετοιμάστηκε! 


Παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο, το Δεκέμβριο του 2021. Πατήστε στην εικόνα για να την ακούσετε! 


Αν θέλετε κι εσείς να ετοιμάσετε την παράσταση

Το θεατρικό της Ηρώς Παπαδοπούλου υπάρχει στην παρακάτω ιστοσελίδα: 

https://www.meleniro.gr/2012/11/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81/

Μουσική επένδυση

Οι δοκιμασίες που υπάρχουν στο θεατρικό έργο δημιουργούν αφορμές για να βάλουμε πολλά τραγούδια είτε με φωνές είτε με μεταλλόφωνα και άλλα όργανα που διδάσκουμε στο σχολείο. Ενεργοποίησα διάφορα τμήματα του σχολείου, γιατί -όπως όλοι ξέρετε- δεν έχουμε πολλές ώρες μαθήματος για να προετοιμάσουμε τόση μουσική με ένα τμήμα. Έτσι, έπαιξε με μεταλλόφωνα ένα τμήμα της ΣΤ΄ τάξης, ενώ το Snowflake τραγούδησαν  επιλεγμένα παιδιά της Δ΄ τάξης και της ΣΤ΄.  

Μπορείτε να διαλέξετε όποια μουσική και όποια τραγούδια θέλετε για το θεατρικό. Οι δικές μου επιλογές ήταν τραγούδια γνωστά και εύκολα για τους μαθητές, τα οποία διδάσκουμε έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο, οπότε τα ξέρουν ήδη και κερδίζουμε χρόνο στις πρόβες. 

1. Εισαγωγή: Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά (προτιμώ να είναι οργανικό, γιατί η αρχή του έργου γίνεται πριν την Πρωτοχρονιά. Αν τραγουδηθεί από τα παιδιά είναι καλύτερα να γίνει στο τέλος που έρχεται και ο Αη Βασίλης.)

2. Μουσική ΚαλικάντζαρουGetting Things Ready Music Video by Elf Magic  (μόνο η εισαγωγή)

3. Κουδούνιhttps://www.youtube.com/watch?v=FuPvbVgEH_c&ab_channel=premier1supplies

4. Μαγική μουσικήhttps://www.youtube.com/watch?v=O5Y1QGG0q90&ab_channel=2MirrorsDialogue

5. Ξωτικά, 1η δοκιμασία: Κάλαντα Κεφαλονιάς (ή όποια άλλα κάλαντα θέλετε)

6. Νεράιδες, 2η δοκιμασία: Πάει ο παλιός ο Χρόνος (ή κάποιο άλλο κομμάτι σε 3/4).

7. Nιφάδες, 3η δοκιμασία: Snowflake

8. Αστέρια, 4η δοκιμασία: Να τ' αστέρι μες τη νύχτα (η μουσική από το Deck the Halls με στίχους σχετικούς με το αστέρι). 

8. Τέλος: We wish you a Merry Christmas  (ή όποιο άλλο κομμάτι θέλετε σε λίγο πιο χορευτική διασκευή)

Καλή ακρόαση! 

Sunday, January 1, 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

 Το Δεκέμβριο του 2022 παρουσιάσαμε στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο μια εκπομπή αφιερωμένη στις χαμένες πατρίδες. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προσπαθήσαμε να θίξουμε το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας με τρόπο που να αγγίζει τους μαθητές της Ε΄ τάξης που το ετοίμασαν. 

Σκέφτηκα να ξεκινήσουμε βρίσκοντας τις δικές μας ρίζες. Ν' ανακαλύψουμε ποιοι από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες μας ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά το 1922 και ν' αφηγηθούμε την ιστορία τους. Η δική μας οικογενειακή ιστορία είναι αυτή που θα μας συνδέσει συναισθηματικά με την επέτειο και θα μας αποκαλύψει πολλά πράγματα που δεν τα είχαμε συνειδητοποιήσει ως τώρα. Οι μαθητές που αναζήτησαν και αφηγήθηκαν την ιστορία των προπαππούδων τους συγκινήθηκαν από τις ιστορίες που έμαθαν. Το ίδιο συγκινήθηκαν οι γονείς τους, και οι ίδιοι οι παππούδες που μετέφεραν ό,τι είχαν ακούσει από τους δικούς τους γονείς.

Η Τούμπα, η περιοχή του σχολείου μας (25ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης) είναι η μεγαλύτερη προσφυγική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε στην ουσία με την άφιξη των προσφύγων και σημάδια της προσφυγικής της ιστορίας βρίσκονται παντού.  O Ελληνικός πληθυσμός στη Βόρεια Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στη Θεσσαλονίκη,  πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν σχετικά μικρός και η ανάμειξη εθνοτήτων ιδιαίτερα μεγάλη  (Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Σλαβικής καταγωγής). Η είσοδος των προσφύγων μετά το 1922 έκανε την Ελληνική εθνότητα κυρίαρχη μετά από πολλά χρόνια και τους πληθυσμούς της Β. Ελλάδας πιο ομοιογενείς εθνοτικά. 

Με όλα αυτά στο μυαλό, ετοιμάσαμε το αφιέρωμα σε τρεις ενότητες: 

- Η πρώτη μιλάει για την καταστροφή μέσα από τα μάτια της Διδώς Σωτηρίου, που βίωσε και κατέγραψε τα βιώματα των προσφύγων με ειλικρίνεια και ευαισθησία. 

- Η δεύτερη είναι οι αφηγήσεις από τους συγγενείς μαθητών που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και 

- Η τρίτη είναι στιγμές από την προσφυγική ιστορία της Τούμπας. Δημιούργησα κι ένα βίντεο, κυρίως για να δείξουμε εικόνες σχετικές με τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα σε όσους δεν τις γνωρίζουν τόσο καλά. 

Το βίντεο της εκπομπής αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου



Η εκπομπή ακούστηκε στον "αέρα" του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου στις 22/12/2022.  

Μπορείτε να την ακούσετε στο αρχείο του ραδιοφώνου, στην παρακάτω διεύθυνση:

http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/6561#sch