Το Δεκέμβριο του 2022 παρουσιάσαμε στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο μια εκπομπή αφιερωμένη στις χαμένες πατρίδες. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προσπαθήσαμε να θίξουμε το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας με τρόπο που να αγγίζει τους μαθητές της Ε΄ τάξης που το ετοίμασαν.
Σκέφτηκα να ξεκινήσουμε βρίσκοντας τις δικές μας ρίζες. Ν' ανακαλύψουμε ποιοι από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες μας ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά το 1922 και ν' αφηγηθούμε την ιστορία τους. Η δική μας οικογενειακή ιστορία είναι αυτή που θα μας συνδέσει συναισθηματικά με την επέτειο και θα μας αποκαλύψει πολλά πράγματα που δεν τα είχαμε συνειδητοποιήσει ως τώρα. Οι μαθητές που αναζήτησαν και αφηγήθηκαν την ιστορία των προπαππούδων τους συγκινήθηκαν από τις ιστορίες που έμαθαν. Το ίδιο συγκινήθηκαν οι γονείς τους, και οι ίδιοι οι παππούδες που μετέφεραν ό,τι είχαν ακούσει από τους δικούς τους γονείς.
Η Τούμπα, η περιοχή του σχολείου μας (25ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης) είναι η μεγαλύτερη προσφυγική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε στην ουσία με την άφιξη των προσφύγων και σημάδια της προσφυγικής της ιστορίας βρίσκονται παντού. O Ελληνικός πληθυσμός στη Βόρεια Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν σχετικά μικρός και η ανάμειξη εθνοτήτων ιδιαίτερα μεγάλη (Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Σλαβικής καταγωγής). Η είσοδος των προσφύγων μετά το 1922 έκανε την Ελληνική εθνότητα κυρίαρχη μετά από πολλά χρόνια και τους πληθυσμούς της Β. Ελλάδας πιο ομοιογενείς εθνοτικά.
Με όλα αυτά στο μυαλό, ετοιμάσαμε το αφιέρωμα σε τρεις ενότητες:
- Η πρώτη μιλάει για την καταστροφή μέσα από τα μάτια της Διδώς Σωτηρίου, που βίωσε και κατέγραψε τα βιώματα των προσφύγων με ειλικρίνεια και ευαισθησία.
- Η δεύτερη είναι οι αφηγήσεις από τους συγγενείς μαθητών που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και
- Η τρίτη είναι στιγμές από την προσφυγική ιστορία της Τούμπας. Δημιούργησα κι ένα βίντεο, κυρίως για να δείξουμε εικόνες σχετικές με τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα σε όσους δεν τις γνωρίζουν τόσο καλά.
http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/6561#sch
Συγχαρητήρια για την ιδέα! Ο σύνδεσμος http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/6561#sch ίσως έχει λήξει.
ReplyDeleteΣας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την ενημέρωση. Πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ιστοσελίδα του μαθητικού ραδιοφώνου, γιατί φαίνεται η εκπομπή, αλλά δεν ανοίγει το podcast. Μπορείτε ωστόσο να δείτε το βίντεο που έχει το ίδιο ηχητικό με τη ραδιοφωνική εκπομπή.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου φαίνεται πως αποκαταστάθηκε και το link ανοίγει κανονικά.
ReplyDelete