Saturday, January 2, 2021

Ο Βασιλιάς των Ζώων

Βάζουμε τραγούδια σ' ένα παραμύθι. 


O Βασιλιάς των Ζώων είναι ένα παραμύθι του Λαφονταίν, το οποίο υπάρχει στο βιβλίο Μουσικής της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.

    Η Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ, μία από τις συγγραφείς του βιβλίου Μουσικής διασκεύασε το παραμύθι κι έφτιαξε ένα τραγούδι πάνω στη μουσική ενός πολωνέζικου χορού. 

    Διαβάζοντας το παραμύθι στα παιδιά, σκέφτηκα να βάλω μουσική και τραγούδια σε περισσότερα σημεία του. 

    Τη σχολική χρονιά 2015-16 δουλέψαμε με τους μαθητές της Δ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς πάνω στα δύο πρώτα τραγούδια του βιβλίου.

    Διάλεξα τη μουσική από το "Χάρτινο το Φεγγαράκι" του Χατζιδάκι για το σημείο όπου το λιοντάρι νιώθει άσχημα επειδή είναι μόνο του και τη μουσική από το "Vanita di Vanita" του Angelo Branduardi για το σημείο όπου το λιοντάρι κάνει πρόταση στην αλεπού να μείνει μαζί του. 

    Τα παιδιά είπαν ιδέες για τους στίχους, εγώ τις ένωσα και... έτοιμα τα δύο τραγούδια!

    Την περσινή σχολική χρονιά (2019-20) δοκίμασα με το Δ2 τμήμα του 25ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης να φτιάξουμε ένα τραγούδι για το τέλος πάνω σ' ένα rap background. 

    Τροποποίησα το τέλος που έλεγε ότι η αλεπού καθάριζε τη σπηλιά του λιονταριού για να μην το αποφεύγουν τα άλλα ζώα. Είπα στα παιδιά ότι του έμαθε να καθαρίζει τη σπηλιά του και όποτε το δραματοποιούσαμε, στο τέλος τα δυο παιδιά (λιοντάρι και αλεπού) καθάριζαν μαζί τη σπηλιά. 

    Τα παιδιά χρησιμοποίησαν και επέκτειναν αυτήν την ιδέα με πολύ ωραίο τρόπο και το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο τραγούδι! Εκτός από την ιδέα της ισότητας των φύλων, περιέλαβαν και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κοινωνικοποίηση κάποιου και για να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τους άλλους.  

    Ίσως να συνεχίσω με μουσική επένδυση και τραγούδια σε περισσότερες σκηνές του παραμυθιού, αλλά αυτή η στιγμή, νομίζω, πως είναι κατάλληλη για να το παρουσιάσω. 

    Ό,τι νέο προστεθεί, θα μπορείτε να το βλέπετε πατώντας το link του βιβλίου. Το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό της εφαρμογής Book Creator είναι ότι μπορούμε πάντα να κάνουμε αλλαγές στα βιβλία μας!

Καλή ανάγνωση-ακρόαση! 


Μπείτε στο εικονικό δωμάτιο του λιονταριού για να δείτε τα παιχνίδια που έχω φτιάξει, τα βίντεο και το τραγούδι για το λιοντάρι. 

Μπορείτε να δείτε όλο το υλικό με τους μαθητές σας ανεξάρτητα από το παραμύθι!



No comments:

Post a Comment